Türkçe ne demek

    Post Sonuçları

    Post kelimesi için arama sonuçları, sonuçlar arasından seçerek Post ne demek olduğunu görüntüleyin.

    Post kelimesini içeren ve alakalı 10 sonuç bulundu.

    post1

    Farsça ve Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) pōst پوست z "deri, cilt, hayvan postu" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Eski Farsça pavastā- "kılıf, kabuk" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde apa-vasta- "dış-örtü" sözcüğü ile eş kökenlidir. Avestaca sözcük Avesta (Zend) dilinde vasta- veya vastra- "örtü" sözcüğünden apa+ önekiyle türetilmiştir. Avestaca sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *wes-4 "örtünmek, giyinmek" biçiminden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için vestiyer maddesine bakınız.

    postal

    Bulgarca postál "bağcıklı kaba ayakkabı" sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir.

    postnişin

    Farsça post نشين z "hayvan postu, (mec.) oturma yeri" ve Farsça nişīn ڀوست z "oturan" sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için post1, şahnişin maddelerine bakınız.

    pösteki

    Farsça pōst پوست z sözcüğünden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için post1 maddesine bakınız.

    post2

    İngilizce post "nöbet yeri, mevzi, mesleki pozisyon" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük Fransızca aynı anlama gelen le poste sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca aynı anlama gelen posto sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Latince aynı anlama gelen positum sözcüğünden evrilmiştir. Latince sözcük Latince ponere, pos- "koymak, yerleştirmek, (yolculukta) durmak" fiilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için posta maddesine bakınız.

    postiş

    Fransızca postiche "takma saç, peruka, sahte kürk" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük İtalyanca aynı anlama gelen apposticcio sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük İtalyanca apponere "takmak" fiilinden türetilmiştir. İtalyanca fiil Latince ponere, posit- "katmak, koymak" fiilinden ad+ önekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için posta maddesine bakınız.

    postmodern

    Fransızca post-moderne "'modern-sonrası', 1980'lerden sonra ortaya çıkan bazı düşünce akımlarına verilen ad" veya İngilizce post-modern "'modern sonrası', 20. yüzyıl modernizmine tepki olarak doğan sanat ve düşünce akımlarına verilen ad" sözcüğünden alıntıdır. (İlk kullanımı: 1966 Nicholas Pevsner, Amer. sanat eleştirmeni.) Daha fazla bilgi için post+, modern maddelerine bakınız.

    postulat

    Fransızca postulat "iddia, varsayım" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince postulatum "dava konusu" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince postulare "talep etmek, dava açmak" fiilinden türetilmiştir. Latince fiil Latince poscere, post- "sormak, talep etmek" fiilinden türetilmiştir. Latince fiil Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *prk-sk- biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *prek- "sormak, dilemek" kökünden türetilmiştir.

    poster

    İngilizce poster "duvara asılan ilan" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük İngilizce to post "çakmak, dikmek" fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük İngilizce post "direk, kazık, kapı sövesi" sözcüğünden türetilmiştir. İngilizce sözcük Latince aynı anlama gelen postis sözcüğünden alıntıdır.

    postoperatif

    İngilizce post-operative "ameliyat sonrasına ait" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için post+, operasyon maddelerine bakınız.