Türkçe ne demek

    Sohbet Sonuçları

    Sohbet kelimesi için arama sonuçları, sonuçlar arasından seçerek Sohbet ne demek olduğunu görüntüleyin.

    Sohbet kelimesini içeren ve alakalı 12 sonuç bulundu.

    sohbet

    Arapça ṣḥb kökünden gelen ṣuḥbat صحبة z "dostluk etme, arkadaşlık" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ṣaḥiba صحب z "dost oldu, dostluk etti" fiilinin masdarıdır. Daha fazla bilgi için sahip maddesine bakınız.

    sohbet etmek

    sohbet ustası

    meclis

    Arapça cls kökünden gelen maclis مجلس z "oturum veya oturacak yer, sohbet toplantısı" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça culūs جلوس z "oturma" sözcüğünün ismi zaman ve mekânıdır. Daha fazla bilgi için cülus maddesine bakınız.

    muhavere

    Arapça ḥwr kökünden gelen muḥāwarat محاورة z "1. karşılıklı soru ve cevapla konuşma, sohbet, 2. felsefede diyalektik" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ḥawr حور z "dönme" sözcüğünün mufā'alat vezni (III) masdarıdır. Daha fazla bilgi için mihver maddesine bakınız.

    musahabe

    Arapça ṣḥb kökünden gelen muṣāḥabat مصاحبة z "karşılıklı dostluk etme, sohbet" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ṣaḥiba صحب z "dost idi" fiilinin mufā'alat vezni (III) masdarıdır. Daha fazla bilgi için sohbet maddesine bakınız.

    musahip

    Arapça ṣḥb kökünden gelen muṣāḥib مصاحب z "yakın kişi, arkadaş" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ṣaḥiba "dost idi, dostluk etti" fiilinin mufā'alat vezni (III) failidir. Daha fazla bilgi için sohbet maddesine bakınız.

    müsamere

    Arapça smr kökünden gelen musāmarat مسامرة z "akşam sohbeti, akşam vakti toplanıp konuşma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça samar سمر z "akşam karanlığı" sözcüğünün mufā'alat vezni (III) masdarıdır. Bu sözcük Arapça sumrat سمرة z "siyaha yakın koyu kahverengi" sözcüğü ile eş kökenlidir. Daha fazla bilgi için esmer maddesine bakınız.

    sempozyum

    Latince symposium "sohbet toplantısı" sözcüğünden alıntıdır. Latince sözcük Eski Yunanca sympósion συμπόσιον z "içki sofrası, beraber içki içme" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca pósis πόσις z "içme, içiş" sözcüğünden +ion sonekiyle syn+ önekiyle türetilmiştir. Yunanca sözcük Eski Yunanca pínō, po- πίνω, πο- z "içmek" fiilinden +sis sonekiyle türetilmiştir. Yunanca fiil Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *pō(i)- biçiminden evrilmiştir.

    skolastik

    Fransızca scolastique "1. okullu, okula ait, 2. Ortaçağda üniversitelerde gelişen düşünce sistematiğine ait" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince scholasticus "okullu, okula ait, bir okula mensup olan" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca sχolastikós σχολαστικός z "alim, sohbet erbabı" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Eski Yunanca sχolázō σχολάζω z "1. vaktini özgürce kullanmak, 2. ilim ve sohbetle vakit geçirmek" fiilinden türetilmiştir. Yunanca fiil Eski Yunanca sχolē σχολή z "(çalışmaya mecbur olmamak anlamında) serbestlik, leisure" sözcüğünden +ikos sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ekol maddesine bakınız.

    chat

    İngilizce chat "1. sohbet, 2. internette real-time mesaj alışverişine verilen bir ad" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük İngilizce chatter "lakırdı, laklak " sözcüğünden türetilmiştir.

    gırla

    Türkçe gır geçmek "çok laf, eğlence, sohbet" deyiminden türetilmiştir. Türkçe deyim ses yansımalı sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.