Türkçe ne demek

    Ilim Sonuçları

    Ilim kelimesi için arama sonuçları, sonuçlar arasından seçerek Ilim ne demek olduğunu görüntüleyin.

    Ilim kelimesini içeren ve alakalı 14 sonuç bulundu.

    ilim

    Arapça ˁlm kökünden gelen ˁilm علم z "bilgi, özellikle teorik bilgi, bilim" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁalama علم z "bildi, anladı, iz ve işaretleri yorumlayarak bilgiye ulaştı" fiilinin masdarıdır.

    ılımak

    Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء z "dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל z "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי z "doldurma" kökünden türetilmiştir.

    ılıman

    Türkçe ılı- fiilinden +mAn sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ılı- maddesine bakınız.

    ılımlı

    Yeni Türkçe ılım "itidal" sözcüğünden +lIg sonekiyle türetilmiştir. Yeni Türkçe sözcük Türkçe ılı- fiilinden +Im sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ılı- maddesine bakınız.

    alem

    Arapça ˁlm kökünden gelen ˁalam علم z "simge, işaret, belirti, sancak, bayrak" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için ilim maddesine bakınız.

    alim

    Arapça ˁlm kökünden gelen ˁālim عالم z "ilim sahibi, bilen, bilgin" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁalama علم z "bildi" fiilinin failidir. Daha fazla bilgi için ilim maddesine bakınız.

    alimallah

    Arapça Allāhu aˁlam الله أعلم z "Allah en iyi bilendir" deyiminden alıntıdır. Arapça deyim Arapça Allāh الله z ve Arapça ˁlm kökünden gelen aˁlam أعلم z "çok bilen, daha bilen, en bilen" sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için allah, ilim maddelerine bakınız.

    allame

    Arapça ˁlm kökünden gelen ˁallāmat علّامة z "çok bilen, çok alim, en alim" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için ilim maddesine bakınız.

    allem kallem

    Arapça ˁallama علّم z "bildirdi" ve Arapça kallama كلّم z "konuştu" sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için ilim, kelam maddelerine bakınız.

    atıfet

    Arapça ˁṭf kökünden gelen ˁāṭifat عاطفة z "meyil, eğilim" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için atıf maddesine bakınız.

    averaj

    Fransızca average "gemi sigortasında hasar payının ortaklara dağılımı [xv], aritmetik ortalama [xviii]" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük İtalyanca avariaggio sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca avaria "deniz ticaretinde kayıp, hasar" sözcüğünden +age sonekiyle türetilmiştir. İtalyanca sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawār عوار z "hasar, kusur" sözcüğünden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ar1 maddesine bakınız.

    edebiyat

    Arapça ˀadabiyyāt أدبيّات z "'dini veya bilimsel nitelikte olmayan yazın etkinliklerinin tümü,' belles-lettres" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça Adb kökünden gelen ˀadab أدب z "1. görgü, terbiye, konuk ağırlama adabı, 2. yaşam tarzına ilişkin hikaye ve gözlemlerden oluşan ve Arapçada 8. yy'dan itibaren yaygınlaşan yazın biçimi" sözcüğünün çoğuludur. Daha fazla bilgi için edep maddesine bakınız.

    fetha

    Arapça ftḥ kökünden gelen fatḥat فتحة z "1. açılım, açılma, 2. Arap yazısında a sesini belirten hareke" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça fataḥa "açtı" fiilinin ismi merresidir. (NOT: Bu sözcük Aramice/Süryanice patāḥ פַתָח z "Arami yazısında uzun a sesini belirten nokta" sözcüğü ile eş kökenlidir. ) Daha fazla bilgi için fetih maddesine bakınız.

    fıkıh

    Arapça fḳh kökünden gelen fiḳh فقه z "1. teşrih etme, kavrama, ilim, 2. islami hukuk ilmi" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice pḳx kökünden gelen peḳəx "açma (göz açma, çiçek açma)" sözcüğünden alıntıdır.