Felek kelimesi için arama sonuçları, sonuçlar arasından seçerek Felek ne demek olduğunu görüntüleyin.
Arapça flk kökünden gelen falak فلك
"1. çıkrık, çark, 2. yıldızların döner küresi, 3. talih, baht" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice pelekā פלכא "çark, çıkrık" sözcüğünden alıntıdır. (NOT: Bu sözcük Fenike dilinde pelekum "yün eğirme çıkrığı" sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Akatça palāku "dönme, çevirme" sözcüğü ile eş kökenlidir. )Arapça dwl kökünden gelen dawlat دولة
"1. talih, baht, 2. servet, kısmet, 3. iktidar, egemenlik" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça dāla "döndü, dolandı (özellikle felek, kısmet)" fiilinin ismi merresidir. (NOT: Bu sözcük Akatça dālu "dönmek, dolanmak" fiili ile eş kökenlidir. )Arapça dwr kökünden gelen dawarān دوران devir maddesine bakınız.
"1. sürekli ve tekrarlanan dönüş, döngü, dönüp durma, 2. mec. çağ, felek" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça dāra "döndü" fiilinin masdarıdır. Daha fazla bilgi içinArapça ˀaflāk أفلاك felek maddesine bakınız.
"felekler" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça flk kökünden gelen falak "çark, özellikle gök kürenin çarkı" sözcüğünün çoğuludur. Daha fazla bilgi içinArapça falak فلك felek maddesine bakınız.
"felek" sözcüğünden türetilmiştir. Daha fazla bilgi içinYeni Latince passiflora "1. çarkıfelek ve benzerlerini içeren bitki ailesi, passiflora bitkisinden elde edilen sakinleştirici ilaç" sözcüğünden alıntıdır. (İlk kullanımı: 1737 Linnaeus, İsv. botanikçi.) Latince sözcük Latince flos passionis "çarmıh çiçeği" deyiminden türetilmiştir. Bu sözcük Latince flos, flora "çiçek" ve Latince passio "acı çekme, özellikle Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesi" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Latince sözcük Latince pati, pass- "maruz kalmak, acı çekmek" fiilinden türetilmiştir. ) Daha fazla bilgi için pasif, flora maddelerine bakınız.
Türkçe sözcük, Ad halinde Daha fazla tafsilata girmeyi bugün zararlı gördüğüm için bu konuda susacağım. - B. Felek anlamına gelir. Türkçe dilinden alınan konu kelimesi Öğretmenimizin verdiği konuları manzum yazardım. - Y. Z. Ortaç anlamındadır.