Türkçe ne demek

    Boya Sonuçları

    Boya kelimesi için arama sonuçları, sonuçlar arasından seçerek Boya ne demek olduğunu görüntüleyin.

    Boya kelimesini içeren ve alakalı 13 sonuç bulundu.

    boya

    Eski Türkçe bodu- fiilinden +Ig sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için boya- maddesine bakınız.

    boyamak

    Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء z "dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל z "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי z "doldurma" kökünden türetilmiştir.

    boyar

    Rusça boyar "Rusya'da büyük toprak sahibi" sözcüğünden alıntıdır. Rusça sözcük Kıpçakça bay "zengin" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için bayındır maddesine bakınız.

    alizarin

    Fransızca alizarine "kırmızı kök boya" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca alizari "kök boya hammaddesi" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Arapça al-ˁuṣārat العصارة z "öz suyu, usare" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için el3, usare maddelerine bakınız.

    anilin

    Almanca anilin "bir tür kimyasal boya" sözcüğünden alıntıdır. (İlk kullanımı: 1841 C.J.Fritzsche, Alm. kimyacı.) Almanca sözcük Almanca anil "çivit bitkisi ve boyası" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Portekizce aynı anlama gelen anil sözcüğünden alıntıdır. Portekizce sözcük Arapça aynı anlama gelen an-nīl النيل z sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Sanskritçe nīla नील z "1. koyu renk, özellikle koyu mavi, 2. çivit bitkisi ve boyası" sözcüğünden alıntıdır.

    arsenik

    Fransızca arsenic "zehirli bir kimyasal element" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Orta Yunanca arsenikón αρσενικόν z "sarı boya hammaddesi ve zehir olarak kullanılan bir mineral, arsenik sülfür" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça aynı anlama gelen al-zarnīχ الزرنيخ z sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Farsça aynı anlama gelen zarnīχ زرنيخ z sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) zar "sarı" sözcüğünden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için zırnık maddesine bakınız.

    kına

    Arapça ḥinnāˀ حنّاء z "kına, lawsonia inermis bitkisinden elde edilen boyar madde" sözcüğünden alıntıdır.

    kırmızı

    Arapça aynı anlama gelen kirmizī كرمزى z sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ve Farsça krmz kökünden gelen kirmiz كرمز z "kırmızı boya veren bir böcek, koşnil" sözcüğünün nisbet halidir. Bu sözcük Sanskritçe kr̥mi कृमि z "kurtçuk, larva, böcek" sözcüğünden alıntıdır. Sanskritçe sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *kʷrmis "kurtçuk" biçiminden evrilmiştir.

    küheylan

    Arapça kḥl kökünden gelen kuḥaylān كحيلان z "soylu Arap atı" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça kuḥayl كحيل z "siyaha boyanmış, sürmeli" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Arapça kuḥl كحل z "antimon, siyah boya, sürme" sözcüğünün küçültme halisidir. Daha fazla bilgi için alkol maddesine bakınız.

    muhammara

    Arapça ḥmr kökünden gelen muḥammarat محمّرة z "'kırmızılanmış', domates salçasıyla yapılan bir yemek" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ḥammara "kırmızıya boyadı, kırmızı kıldı" fiilinin tefˁîl vezni (II) masdarıdır. Daha fazla bilgi için ahmer maddesine bakınız.

    münakaşa

    Arapça nḳş kökünden gelen munāḳaşat مناقشة z "'karşılıklı boyama', tartışma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça naḳş نقش z "boyama" sözcüğünün mufā'alat vezni (III) masdarıdır. Daha fazla bilgi için nakış maddesine bakınız.

    nakkaş

    Arapça nḳş kökünden gelen naḳḳāş نقّاش z "nakışçı, ressam" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça naḳş نقش z "boyama, bezeme" sözcüğünün meslek adıdır. Daha fazla bilgi için nakış maddesine bakınız.

    safran

    Arapça zaˁfarān veya ṣaˁfarān زعفران z "sarı boya veren soğanlı bitki, crocus sativus" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) zarparan "'altın-diken', sarı boya veren soğanlı bitki, crocus sativus" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için zer maddesine bakınız.