Eski Türkçe teŋri sözcüğünden evrilmiştir.
Tanrı kelimesi tarihte bilinen ilk kez teŋri "gök, gökyüzü, gök tanrısı" (MÖ)teŋri "aynı anlamda" [ Orhun Yazıtları (735) : üze kök teŋri asra yağız yér kılındukda [yukarıda mavi gök aşağıda kara yer yaratıldığında] ]tanrıça "ilahe" [ TDK, Türkçe Sözlük, 2. Baskı (1955) ] eserinde yer almıştır.
Tanrı kelimesi Türkçe'de "" anlamına gelir.
Tanrı kelimesi Türkçe'de "Çok tanrıcılıkta var olduğuna inanılan insanüstü varlıklardan her biri, ilah." anlamına gelir.
Bu kelimenin kökeni ve ayrıntılı kaynak için kelimeyi etimoloji sözlüğünde inceleyebilirsiniz: Tanrı kelime kökenini göstermek için tıklayın.
MÖ 4. yy'a ait Çince bir metinde zikredilmiştir. Kayda geçen en eski Türkçe sözcüklerden biridir. Başka bir dilden alıntı ihtimali güçlüdür; ancak Eski Türkçe teŋ (denklik? ufuk?) bağlantısı da düşünülmeye değer. Karş Arapça ḳadīr (tanrının bir adı) < ḳadr (denklik, değer). || Yeni Türkçe tanrıça, Sırpça králitsa modeline göre üretilmiş bir türevdir. Karş. imparatoriçe, çariçe.
Bu kelimeye benzer bazı kelimelere göz atın; tanrı, tanrı bilimci, tanrı bilimi, tanrı kayrası, tanrı misafiri, tanrı vergisi, tanrıcılık, tanrıça, tanrılaşma, tanrılaşmak
Veya Tanrı kelimesi hakkında ayrıntılı bir arama başlatmak için buraya tıklayın.