Töre kelimesi Türkçe'de "türemek, yaratılmak, düzenlenmek, şekil almak" anlamına gelir.
Eski Türkçe töri- veya törü- "türemek, yaratılmak, düzenlenmek, şekil almak" fiili ile eş kökenlidir. Daha fazla bilgi için töz maddesine bakınız.
Töre kelimesi tarihte bilinen ilk kez törü "yasa, örf, kanun, nizam" Orhun Yazıtları (735) : Türk bodunıŋ ilin törüsin tuta bérmiş iti bérmiş [Türk boylarının düzenini, yasasını tutuvermiş, itivermiş]töre "aynı anlamda" [ Pavet de Courteille, Dictionnaire Turc Oriental (1500 yılından önce) ]türe/töre "ayin, adet, gelenek" [ TDK, Tarama Sözlüğü (1500 yılından önce) : siz daχı sizden öndin gelenleriŋ türesin édesiz [sizden önce gelenlerin geleneğine uyasınız] ]tören "ayin, merasim" [ Osmanıcadan Türkçeye Cep Kılavuzu (1935) ] eserinde yer almıştır.
Töre kelimesi Türkçe'de "" anlamına gelir.
Töre kelimesi Türkçe'de "Bir toplumdaki ahlaki davranış biçimleri, adap." anlamına gelir.
Bu kelimenin kökeni ve ayrıntılı kaynak için kelimeyi etimoloji sözlüğünde inceleyebilirsiniz: Töre kelime kökenini göstermek için tıklayın.
Karş. Moğolca töre (kanun, özellikle Cengiz Han kanunu). Nihai kökeni Türkçe olmakla birlikte +e ile töre biçimi belki 13. yy'da Moğolcadan alınmıştır. || Yeni Türkçe tören biçiminde, ada eklenen +n ekinin yapısı ve işlevi belirsizdir.
Bu kelimeye benzer bazı kelimelere göz atın; töre, toreador, toreador, torero, töre bilimi, töre cinayeti, töre dışı, töre dışıcılık, töreci, törecilik
Veya Töre kelimesi hakkında ayrıntılı bir arama başlatmak için buraya tıklayın.