Ana Türkçe yazılı örneği bulunmayan *köŕ- fiilinden +Al sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için gör- maddesine bakınız.
Güzel kelimesi tarihte bilinen ilk kez gözel "aynı anlamda" Dede Korkut Kitabı (1400 yılından önce) : Gögsü güzel kaba daglara gün degendegözel (güzel?) "aynı anlamda" [ Pavet de Courteille, Dictionnaire Turc Oriental (1500 yılından önce) ]güzel "aynı anlamda" [ Filippo Argenti, Regola del Parlare Turco (1533) ] eserinde yer almıştır.
Bu kelimenin kökeni ve ayrıntılı kaynak için kelimeyi etimoloji sözlüğünde inceleyebilirsiniz: Güzel kelime kökenini göstermek için tıklayın.
Türkiye Türkçesine özgü bir türev olmakla birlikte kaynağının Eski Oğuzcaya dayandığı varsayılabilir. Karş. Eski Türkçe körk/körük (güzellik, görünüş), körklü (güzel), Türkiye Türkçesinde görklü, gökçek < *görükçek (güzel). || TTü ve ETü başka örneği bulunmayan +Al ekinin işlevi açık değildir.
Bu kelimeye benzer bazı kelimelere göz atın; güzel, güzelbahçe, güzelce, güzelce, güzelhatun çiçeği, güzelleme, güzelleme, güzelleşme, güzelleşmek, güzelleştirilme
Veya Güzel kelimesi hakkında ayrıntılı bir arama başlatmak için buraya tıklayın.