Dalga kelimesi Türkçe'de "sallamak, çalkamak, çırpmak" anlamına gelir.
Türkiye Türkçesinde yazılı örneği bulunmayan *dal-1 "sallamak, çalkamak, çırpmak" fiilinden türetilmiştir. Türkçe fiil Eski Türkçe aynı anlama gelen tal- fiilinden evrilmiştir.
Dalga kelimesi tarihte bilinen ilk kez ṭalaz/dalaz "denizde çalkantı" TDK, Tarama Sözlüğü (1500 yılından önce) : geldi ol gemilere bir katı yel ve geldi anlara talaz/dalaz her haraftanṭalġa/dalġa طلغا "iğtişaş, çalkantı" [ TDK, Tarama Sözlüğü (1500 yılından önce) : fetret ola dalğalıkdur ruzigâr/ademi endişe kılur hûr u zâr ]dalḳa دلقه [ TDK, Tarama Sözlüğü (1500 yılından önce) : bir dalka götürüp bir kenara atar. ]ṭalġa "çalkantı" [ Kitabü-l İdrak Haşiyesi (1500 yılından önce) ]ṭalġak/ṭalġum "sarsıntı, fırtına, denizde çalkantı" [ Pavet de Courteille, Dictionnaire Turc Oriental (1500 yılından önce) : talğak ve tufan ve yağın ve çapkun bolur ] eserinde yer almıştır.
Dalga kelimesi Türkçe'de "" anlamına gelir.
Dalga kelimesi Türkçe'de "Titreşimin bir ortam içinde yayılma hareketi." anlamına gelir.
Bu kelimenin kökeni ve ayrıntılı kaynak için kelimeyi etimoloji sözlüğünde inceleyebilirsiniz: Dalga kelime kökenini göstermek için tıklayın.
Tal-/dal- fiili yalın halde kaydedilmemiştir. Ancak Eski Türkçe talğan iğ (sara hastalığı), talpın- (çırpınmak), talğur- (midesi altüst olmak), talkıt- (sallamak, çarpıtmak), talkıl- (kakılmak, savulmak) ve Türkiye Türkçesinde dalabı- (çırpınmak, oynayıp sıçramak), dalbın- (çırpınmak) mevcuttur. TDK, Tarama Sözlüğü 16. yy'da dallamak ve sallamak (bir nesnenin ağırlığını anlamak için eliyle tartmak) deyimini kaydeder. || Moğolca dolgiya (aynı anlamda) < dolgi- (dalgalanmak, sıçramak, çırpınmak) muhtemelen Türkçeden alıntıdır.
Bu kelimeye benzer bazı kelimelere göz atın; dalga, dalgalanmak, dalga bandı, dalga boyu, dalga boyu, dalga çukuru, dalga dalga, dalga dalga, dalga dalga, dalga dalga
Veya Dalga kelimesi hakkında ayrıntılı bir arama başlatmak için buraya tıklayın.