Yarmak kelimesi için arama sonuçları, sonuçlar arasından seçerek Yarmak ne demek olduğunu görüntüleyin.
Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء
"dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.Arapça frk kökünden gelen farīk فريك
"1. kurutulmuş taze buğday tanesi, 2. kuş veya tavuk palazı" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça faraka فرك "ufaladı" fiilinin sıfatıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice pārak פרכ "yarmak, tahılı ovarak kepeğini ayırma" kökü ile eş kökenlidir.Eski Türkçe āra sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Ana Türkçe yazılı örneği bulunmayan *hār- "kesmek, yarmak, ikiye ayırmak" fiilinden +A sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yar- maddesine bakınız.
Eski Batı Türkçesinde armağan veya yarmakan sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe yarmak "para" sözcüğünden türetilmiştir.
Sırpça plug "toprağı yarmak için öküzler tarafından çekilen demir alet" sözcüğünden alıntıdır. Sırpça sözcük Eski Yüksek Almanca aynı anlama gelen plug sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Kelt dillerinde aynı anlama gelen plov- sözcüğünden alıntıdır.
Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *ar- "yarmak, kesmek" fiilinden +Ik sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yar- maddesine bakınız.
Eski Türkçe yır- veya yir- "yarmak, kesmek" fiilinden +mAk sonekiyle türetilmiştir. (İlk kullanımı: Kaş) Daha fazla bilgi için yırt- maddesine bakınız.
Eski Türkçe yır- veya yir- "yarmak, kırmak" fiilinden +mIk sonekiyle türetilmiştir. (İlk kullanımı: Kaş) Daha fazla bilgi için yırt- maddesine bakınız.
Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء
"dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء
"dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.Fransızca ve İngilizce sadece bileşiklerde görülen +derme veya dermato+ "deri" parçacığından alıntıdır. Fransızca parçacık Eski Yunanca dérma δέρμα
"deri, cilt" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca derō δερω "soymak, derisini yüzmek, yırtmak" fiilinden +ma sonekiyle türetilmiştir. Yunanca fiil Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *der-2 "yarmak, yırtmak, soymak" biçiminden evrilmiştir.