Yan kelimesi için arama sonuçları, sonuçlar arasından seçerek Yan ne demek olduğunu görüntüleyin.
Arapça ˁny kökünden gelen yaˁnī يعنى mana maddesine bakınız.
"'demektir ki, ... anlamına gelir' (geniş zaman eril 3. tekil şahıs)" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁanā عنا "anlam ifade etti, kastetti" fiilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi içinEski Batı Türkçesinde yazılı örneği bulunmayan *ya- veya *yan- "yakın olmak, yanaşmak" fiilinden +In sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yakın maddesine bakınız.
Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء
"dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.Eski Türkçe yaŋak sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe yan sözcüğünden +Ak3 sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yan maddesine bakınız.
Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء
"dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.Eski Türkçe yan- "geri dönmek" fiilinden +Ut sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yankı maddesine bakınız.
Eski Türkçe yan- "dönmek, geri gelmek" fiilinden +gU sonekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe fiil Eski Türkçe yangu veya yanku sözcüğünden evrilmiştir.
Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء
"dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء
"dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.