Türkçe ne demek

    Yıkamak Sonuçları

    Yıkamak kelimesi için arama sonuçları, sonuçlar arasından seçerek Yıkamak ne demek olduğunu görüntüleyin.

    Yıkamak kelimesini içeren ve alakalı 11 sonuç bulundu.

    yıkamak

    Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء z "dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל z "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי z "doldurma" kökünden türetilmiştir.

    silahşor

    Arapça silāḥ سلاح z ve Farsça şōr2 شور z "iyi kullanan" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Bu sözcük Farsça şōrīdan شوريدن z "1. bulandırmak, karıştırmak, 2. yıkamak, 3. çalışmak, bir işte başarılı olmak " fiilinden türetilmiştir. ) Daha fazla bilgi için silah maddesine bakınız.

    çamaşır

    Farsça cāmeşūr جامه شور z "giysi yıkayan, çamaşırcı" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça cāme جامه z "giysi" ve Farsça şūy veya şūr شوى/شور z "yıkayan" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Farsça sözcük Farsça şustan, şūy- شستن, شوى/شور z "yıkamak" fiilinden türetilmiştir. Farsça fiil Avesta (Zend) dilinde χşaud- "su akmak" fiili ile eş kökenlidir. Avestaca fiil Avesta (Zend) dilinde χşudra "su" sözcüğü ile eş kökenlidir. ) Daha fazla bilgi için camekân maddesine bakınız.

    yunmak

    Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء z "dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל z "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי z "doldurma" kökünden türetilmiştir.

    teneşir

    Farsça tanşūy تنشوى/تنشور z "beden yıkama yeri, ölü yıkama masası" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça tan تن z "gövde" ve Farsça şūy شوى z "yıkayan" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Farsça sözcük Farsça şustan, şūy- شستن, شوى z "yıkamak" fiilinden türetilmiştir. ) Daha fazla bilgi için ten, çamaşır maddelerine bakınız.

    alüvyon

    Fransızca alluvion "akarsuyun sürüklediği kumlu toprak, dere mili" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince alluere "suyla sürüklenmek" fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Latince lavare, laut- "suyla akıtmak, yıkamak" fiilinden ad+ önekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için lavabo maddesine bakınız.

    lav

    Fransızca lave "yanardağ akıntısı" sözcüğünden alıntıdır. (İlk kullanımı: 1739 Charles de Brosses, Fr. seyyah ve bilim adamı.) Fransızca sözcük İt (Nap) lava "Vezüv yanardağının akıntısı" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca lavare "yıkamak" fiilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için lavabo maddesine bakınız.

    lavabo

    Fransızca lavabo "1. Kutsal Perşembe ayininde rahibin ellerini yıkadığı kâse [xvi], 2. el yıkama leğeni [xix]" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince lavabo "yıkayacağım" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince lavare, laut- "yıkamak" fiilinden türetilmiştir. Latince fiil Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *law-ā- biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *leuə- kökünden türetilmiştir.

    lavaj

    Fransızca lavage "her çeşit yıkama" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca laver "yıkamak" fiilinden +age sonekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Latince aynı anlama gelen lavare fiilinden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için lavabo maddesine bakınız.

    losyon

    Fransızca lotion sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince lotio veya lautio "banyo suyu" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince lavare, laut- "yıkamak" fiilinden +tion sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için lavabo maddesine bakınız.

    lavanta

    İtalyanca lavanda "1. yıkama gereci, sabun, 2. çiçekleri kozmetik sanayiinde kullanılan bir bitki, lavandula angustifolia" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük İtalyanca lavare "yıkamak" fiilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için lavabo maddesine bakınız.