Türkçe ne demek

    Sormak Sonuçları

    Sormak kelimesi için arama sonuçları, sonuçlar arasından seçerek Sormak ne demek olduğunu görüntüleyin.

    Sormak kelimesini içeren ve alakalı 7 sonuç bulundu.

    sormak

    Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء z "dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל z "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי z "doldurma" kökünden türetilmiştir.

    anket

    Fransızca enquête "her türlü soruşturma" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Geç Latince aynı anlama gelen inquaesta sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince inquirere, inquaest- "araştırmak, soruşturmak" fiilinden türetilmiştir. Latince fiil Latince quaerere, quaest- "sormak" fiilinden in+1 önekiyle türetilmiştir.

    arogan

    Fransızca arrogant "küstah" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince arrogans "talepkâr, küstah" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince arrogare "talepkâr ve küstah olmak" fiilinden türetilmiştir. Latince fiil Latince rogare "hesap sormak, talep etmek" fiilinden ad+ önekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için derogasyon maddesine bakınız.

    derogasyon

    Fransızca dérogation "özel bir durumda yasa veya hukuk ilkesinin uygulamasından vazgeçme" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince derogare "1. bir şeyden pay veya kısıntı talep etmek, 2. (huk.) yasa önergesi sunmak" fiilinden +tion sonekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Latince rogare "1. hitap etmek, 2. sormak, hesap sormak, 3. talep etmek" fiilinden de+ önekiyle türetilmiştir. Latince fiil Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *rog- "hitap etmek" biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *reg-1 "yöneltmek" fiilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için rast maddesine bakınız.

    engizisyon

    Fransızca inquisition "1. soruşturma, 2. Katolik kilisesinde soruşturma kurumu" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince aynı anlama gelen inquisitio sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince inquirere, inquaest- "soruşturmak, sorgulamak" fiilinden +tion sonekiyle türetilmiştir. Latince fiil Latince quaerere, quaest- "sormak" fiilinden in+1 önekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için anket maddesine bakınız.

    postulat

    Fransızca postulat "iddia, varsayım" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince postulatum "dava konusu" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince postulare "talep etmek, dava açmak" fiilinden türetilmiştir. Latince fiil Latince poscere, post- "sormak, talep etmek" fiilinden türetilmiştir. Latince fiil Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *prk-sk- biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *prek- "sormak, dilemek" kökünden türetilmiştir.

    efendim

    Türkçe sözcük, Çekimli ad halinde efendi sözcüğünün 1. tekil şahıs sahiplik ve yüklemcil şekli anlamına gelir. Türkçe dilinden alınan efendim kelimesi IPA: /efenˈdim/ anlamındadır. Türkçe sözcük, Ünlem halinde Bir sesleniş karşısında "buradayım" anlamında kullanılır anlamına gelir. Türkçe dilinden alınan efendim kelimesi Anlaşılmayan bir sözü tekrarlatmak veya karşısındakinin ne düşündüğünü sormak için söylenir anlamındadır.