Hitap kelimesi için arama sonuçları, sonuçlar arasından seçerek Hitap ne demek olduğunu görüntüleyin.
Arapça χṭb kökünden gelen χiṭāb خطاب
"nutuk, birine yönelik olarak yapılan formel konuşma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça χaṭaba خطب "nutuk söyledi" fiilinin masdarıdır. (NOT: Bu sözcük Aramice/Süryanice #χṭb חטב "1. renklendirme, alacalı yapma, 2. övme, medhetme" kökü ile eş kökenlidir. )Arapça χṭb kökünden gelen χāṭib خاطب hitap maddesine bakınız.
"hitap eden" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi içinArapça χṭb kökünden gelen χuṭbat خطبة hitap maddesine bakınız.
"formel konuşma, söylev, Cuma günü camide yapılan söylev" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça χaṭaba خطب "nutuk söyledi" fiilinin ismi merresidir. Daha fazla bilgi içinArapça χṭb kökünden gelen muχāṭab مخاطب hitap maddesine bakınız.
"kendisine hitap edilen" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ḥiṭāb خطاب "hitap etme" sözcüğünün mufā'alat vezni (III) mefˁuludur. Daha fazla bilgi içinArapça wch kökünden gelen tawcīh توجيه cihet maddesine bakınız.
"yüzünü (birine) dönme, yüz verme, yüz gösterme, hitap etme, bir yöne işaret etme, bir görevle onurlandırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça wach وجه "yüz" sözcüğünün tefˁîl vezni (II) masdarıdır. Daha fazla bilgi içinArapça yā يا
"hitap ünlemi, ey!" sözcüğünden alıntıdır.Arapça yāhū ياهو ya2 maddesine bakınız.
"hitap ünlemi, ey!" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi içinArnavutça bre "kardeş" sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir. Arnavutça sözcük Eski İllyr dilinde bra "kardeş (hitap)" sözcüğünden alıntıdır.
Modern Hintçe ve Urduca begum "kraliçe, prenses, soylu kadın" sözcüğünden alıntıdır. Hintçe sözcük Çağatay Türkçesinde begüm "soylu kadınlara hitap tarzı" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Türkçe beg "bey" sözcüğünden +Um sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için bey maddesine bakınız.
Eski Türkçe āt sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe ay- "söylemek, hitap etmek" fiilinden +It sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ay- maddesine bakınız.
Eski Türkçe ötün- "dilemek, niyaz etmek, bir büyüğe hitap etmek" fiilinden +Iş sonekiyle türetilmiştir. (İlk kullanımı: Or, Kaş, TS xvi) Eski Türkçe fiil Eski Türkçe öt- "öne veya öteye geçmek" fiilinden +In- sonekiyle türetilmiştir. (İlk kullanımı: Or, Kaş, TS xix) Daha fazla bilgi için öte maddesine bakınız.