Gü+ kelimesi için arama sonuçları, sonuçlar arasından seçerek Gü+ ne demek olduğunu görüntüleyin.
Farsça darvīş veya darvēş درويش
"1. fakir, yoksul, 2. tarikat uğruna dünya mülkünden vazgeçen kimse, zahit" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) drigūş veya dargūş "fakir" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen drigu- sözcüğü ile eş kökenlidir.Farsça gu- گُ
parçacığından alıntıdır. Farsça parçacık Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) vi- "ayrılma, öte yanda olma, karşı karşıya olma belirten önek" parçacığından evrilmiştir. Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen vī- parçacığı ile eş kökenlidir. Avestaca parçacık Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *wi- biçiminden evrilmiştir.Farsça gufta veya guftār گفته/گفتار
"söz" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça guftan, gū- گفتن, گو "söylemek, konuşmak" fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen guftan, gōb- fiilinden evrilmiştir. Orta Farsça fiil Eski Farsça aynı anlama gelen gaub- fiilinden evrilmiştir.Eski Türkçe sogı- fiilinden +Ik sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için soğu- maddesine bakınız.
Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء
"dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice mlē מל "1. dolu, 2. herekeli yani sesli harfleri bildiren noktaları doldurulmuş yazı" sözcüğünün ifˁāl vezni (IV) masdarı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.Eski Türkçe yaguk "1. yakın, 2. akraba, komşu, nişanlı" sözcüğünden +lIg sonekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe yagu- "yakın olmak, yaklaşmak" fiilinden +Ik sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yakın maddesine bakınız.
Farsça gūyā گويا güfte maddesine bakınız.
"söyleyen, söyleyiş, söz" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça guftan, gū- گفتن, گو "söylemek, demek" fiilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi içinMoğolca karguça- "çatışmak, çarpışmak" fiili ile eş kökenlidir. Moğolca fiil Moğolca kargu- "karşılaşmak, çatışmak, yüzleşmek" fiilinden türetilmiştir.